Τι είναι ο Θάνατος;

Ο Πλάτων μας λέγει ότι … Ο θάνατος τυγχάνει ων, ως εμοί δοκεί, ουδέν άλλο ή δυοίν πραγμάτοιν διάλυσις, της ψυχής και του σώματος απ’ αλλήλου… δηλαδή εννοεί ότι ο θάνατος δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο διαχωρισμός δύο πραγμάτων, του ενός από το άλλο, δηλαδή της ψυχής από το σώμα.

Από την αρχή της ζωής του ο άνθρωπος χαράσσει αν μπορούμε να το περιγράψουμε έτσι δυο διαδρομές τις οποίες αναπαριστούν δυο καμπύλες.

Η μια καμπύλη είναι αυτήν του υλικού σώματος και η άλλη είναι αυτήν της αθάνατης ψυχής.

Η καμπύλη του σώματος διανύει μια πορεία η οποία ξεκινά από μηδενική βάση με ανοδική πορεία φτάνει στο αποκορύφωμα της και μετά αρχίζει μια καθοδική πορεία έως ότου μηδενιστεί. Καθώς ένας άνθρωπος γεννιέται, στην αρχή προσπαθεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, το σώμα ενώ δεν μπορεί να κάνει κινήσεις σιγά σιγά δυναμώνει και κινείται. Από την στιγμή αυτήν έχει ξεκινήσει η ανοδική πορεία στην οποία με την πάροδο του χρόνου το σώμα δυναμώνει και φτάνει στην κορυφή της καμπύλης. Από εκεί λοιπόν που περπατά ασκείται λειτουργεί άριστα ξεκινά η καθοδική πορεία που φέρνει το πέρασμα του χρόνου, οι φθορές αρχίζουν να επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του μέχρι που η κατάσταση του δεν του επιτρέπει πλέον να συνεχίσει να λειτουργεί. Αυτό είναι ένας φυσικός και συνάμα συμπαντικός νομός.

Από την άλλη η ψυχή ξεκινά και αυτήν από την αρχή της καμπύλης με ανοδική πορεία. Ο άνθρωπος από την στιγμή που θα γεννηθεί και θα αρχίσει να εξερευνά την φύση, το συναίσθημα, την γνώση και την λογική. Όταν το σώμα έχει φτάσει στο τέλος της καθοδικής πορείας στην δική του καμπύλη, η ψυχή συνεχίζει την ανοδική πορεία στην δική της. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος πλέον είναι γνώστης, ενημερώνει συμβουλεύει και φιλοσοφεί. Γνωρίζει τι είναι ζωή και πως πρέπει πλέον να ζήσει κάποιος αποφεύγοντας τα λάθη. Η ψύχη αφήνει το υλικό σώμα και συνεχίζει την ανοδική της πορεία προς το συμπάν, καθώς όλα μέσα στο συμπάν έχουν δυο πλευρές όπως μας αναφέρει ο Πυθαγόρας. Οπού γέννηση ακολουθεί η αναγέννηση, οπού ύλη ακολουθεί το αυλό οπού θάνατος ακολουθεί ο αθάνατος.

Δεν έχουμε λοιπόν τίποτα να φοβόμαστε από τον θάνατο, διότι μετά τον θάνατο ακολουθεί το επόμενο γέννημα της θέας νυκτός και είναι οι Εσπερίδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *