Το μεγάλο σφάλμα στον αποσυμβολισμό για το κηρύκειο του θεού Ερμή και το σκήπτρο του αθάνατου Ασκληπιού

Είμαι ο Θεμιστοκλής θεσσαλός και θα αναφερθώ σε ένα μεγάλο λάθος που συνεχώς παρατηρώ ότι το υιοθετούν πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες παρερμηνεύοντας δυο ιερά σύμβολα μας. Στο λάθος αυτό συμμετέχει πολλά χρόνια τώρα και η ιατρική κοινότητα. Ο λόγος για το κηρύκειο του θεού Ερμή και το σκήπτρο του αθάνατου Ασκληπιού.

Σήμερα όλοι όσοι βλέπουν το κηρύκειο του θεού Ερμή το αναγνωρίζουν ως το σύμβολο της ιατρικής. Αυτό το λάθος γίνεται συνεχώς λόγο των φιδιών που αγκαλιάζουν την ράβδο του σπειρωτά.

ΤΟ ΚΗΡΥΚΕΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΡΜΗ

Το κηρύκειο του θεού Ερμή έχει όμως έναν τελείως διαφορετικό συμβολισμό ο οποίος έχει τρεις ερμηνείες.

Η πρώτη ερμηνεία είναι η ιδιότητα του θεού Ερμή ως ψυχοπομπού όπως αναφέρει ο Ορφέας στον ορφικό του ύμνο. Ψυχοπομπός σημαίνει ότι ο θεός Ερμής είναι αυτός που συνοδεύει τις ψυχές από τον ένα κόσμο στον άλλο. Δηλαδή από τον κόσμο των θνητών στον κόσμο των αθάνατων και πάλι πίσω. Αυτό συμβολίζουν τα δυο φτερά που φέρει το κηρύκειο, είναι ο σύνδεσμος δηλαδή μεταξύ θεών και θνητών.

Η δεύτερη ερμηνεία είναι ότι το κηρύκειο του θεού Ερμή συμβολίζει την παύση κάθε πράξης βίας όταν αυτό θεάται. Ο μύθος μας λέγει ότι όταν ο θεός Ερμής αντίκρισε δυο δεντρογαλιές (φίδια) να μάχονται άγρια τις χώρισε μονιάζοντας τες. Έτσι τα δυο φίδια κοσμήσανε το κηρύκειο του αγκαλιάζοντας το σπειρωτά.

Τέλος ο θεός Ερμής είναι ο θεός που δημιούργησε το αλφάβητο, τον γραπτό και προφορικό λόγο, έτσι το κηρύκειο συμβολίζει αυτήν την ιδιότητα του, προστατεύοντας επίσης τους ανθρώπους που μεταχειρίζονται τον λόγο για να εξελίσσουν και να εξελίσσονται και δεν είναι άλλοι από τους κήρυκες και τους φιλοσόφους.

ΤΟ ΣΚΗΠΤΡΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ

Από την άλλη το σκήπτρο του αθάνατου Ασκληπιού είναι το σύμβολο της ιατρικής διότι το έφερε πάντα μαζί του ο Ασκληπιός ο γεννήτορας της ιατρικής και της φαρμακολογίας. Το σκήπτρο αποτελείτε από μια ξύλινη ράβδο και ένα φίδι τυλιγμένο σπειρωτά πάνω σε αυτήν. Το φίδι της Επιδαύρου, ηταν και πρέπει να είναι ορθός το σύμβολο της Ιατρικής.

Τα φίδια στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου ήταν τα ιερότερα ζώα του χώρου. Εξημερώνονταν πολύ εύκολα, ενώ όποιοι ήθελαν να ιδρύσουν ένα ασκληπιείο, πήγαιναν και τελετουργικώς έπαιρναν ένα φίδι από την Επίδαυρο.

Το φίδι δεν καθιερώθηκε τυχαίος ως σύμβολο της Ιατρικής και του κάθε ασκληπιείου στη αρχαιά Ελλάδα μας, ένας μύθος ένας μυητικός λόγος, μας εξιστορεί το πώς έγινε αυτό.

Κάποτε λοιπόν ο Μίνωας της Κρήτης έστειλε τον αγαπημένο νεαρό γιο του, Γλαύκο, νεκρό στο ασκληπιείο της Επιδαύρου, όταν ακόμη αρχιεράτευε ο ίδιος ο Ασκληπιός. Ο Γλαύκος είχε πέσει μέσα σ’ ένα πιθάρι με μέλι και πνίγηκε. Ο Ασκληπιός κλείσθηκε με τον νεαρό νεκρό πρίγκιπα στο στον ιερό χώρο τον αναστήσει. Παρατήρησε τότε ότι στην ράβδο στην οποία στηριζόταν, άρχισε να τυλίγεται ένα φίδι και να ανέρχεται και ο Ασκληπιός το κτύπησε και το σκότωσε. Τότε έκπληκτος είδε ένα άλλο φίδι να πλησιάζει το σκοτωμένο φίδι, το δάγκωσε και το ανέστησε. Ο Ασκληπιός σκέφτηκε τότε πως η Φύση του έδωσε τη λύση… Ήταν το δηλητήριο του φιδιού αυτό που έλυσε το πρόβλημα έτσι ο Ασκληπιός αμέσως πήρε το ΦΑΡΜΑ-ΚΙ και το έκαμε ΦΑΡΜΑ-ΚΟ.

Παρασκεύασε με το δηλητήριο μια ουσία, την οποία έδωσε μετά στον νεκρό Γλαύκο και τον ανέστησε. Έκτοτε το φίδι έγινε σύντροφος του Ασκληπιού… Ο Γλαύκος επέστρεψε ζωντανός στην Κρήτη κι εμφανίσθηκε στον έκπληκτο πατέρα του. Οι θεοί όμως ποτέ δεν συγχώρησαν τον Ασκληπιό για την επιτυχία του να βρει το φάρμακο της αναστάσεως νεκρών διότι τάραζε την αρμονία του κύκλου της ενσαρκωμένης ζωής και συνάμα την εξέλιξη των αθάνατων ψυχών. Έτσι ο θεός Δίας πηρέ τον Ασκληπιό στον Όλυμπο και επανάφερε την τάξη στους θνητούς.

Αρά το κηρύκειο του θεού Ερμή είναι το σύμβολο της πορείας της αθάνατης ψυχής στον κόσμο της ύλης, της παύσης βίας, του λόγου, και της προστασίας ρητόρων και φιλοσόφων ενώ το σκήπτρο του Ασκληπιού είναι το σύμβολο της ιατρικής και της φαρμακολογίας.

Έχουμε να διορθώσουμε πολλά, θα το κάνουμε όλοι μαζί

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *