Η σημασία των μυθικών πλασμάτων της Ελληνικής μας μυθολογίας

Το σύμπαν για τον αρχαίο αλλά και για τον σύγχρονο άνθρωπο ήταν και είναι χαώδες και ανεξέλεγκτο, γεμάτο μυστήριο αλλά και πολλά ανεξερεύνητα κομμάτια που αποτελούν αχαρτογράφητα νερά για εμάς.

Για να μπορέσουμε να γίνουμε αντάξιοι και έτοιμοι να το εξερευνήσουμε , να το γνωρίσουμε θα πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό (γνώθι σαυτόν) την φύση του, την φύση του πλανήτη που μας φιλοξενεί με όλα τα φιλοξενούμενα πολυάριθμα γεννήματα του( ζώα ,φυτά γης και ωκεανού).

Οι προγονοί μας λοιπόν κάποια στιγμή στο βαθύ παρελθόν λάβανε μια γνώση (το πυρ του προμηθέα) έτσι ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν την θέση τους στο συμπαντικό στερέωμα βγαίνοντας από τα δεσμά του μεγάλου εκπαιδευτήριου της ψυχής την γαία ( ορισμός του Πλάτωνα για τον πλανήτη μας) και από τις συνεχόμενες ενσαρκώσεις ( θεά Δήμητρα αρπάγη της Περσεφόνης)

Είναι συνεπώς προφανές ότι τα μυθικά πλάσματα, ζώα και άνθρωποι με την κοινή μορφή τους και όχι μόνο (Κένταυροι, μέδουσα, σάτυροι, μινώταυροι Κύκλωπες ,κέρβερος και άλλα… ) μας δείχνουν τον άρρητο σύνδεσμο μεταξύ του πνευματικού εκείνου νοήμονος όντος, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα της δημιουργίας, τον άνθρωπο, ο οποίος φέρει εντός του τόσο τον Θεϊκό σπινθήρα την ψυχή (Ήρα) όσο και το θνητό του τρωτό ζωώδες κομμάτι (συναίσθημα ένστικτο).

Η μορφή εκείνη που συνδυάζει το ζώο και τον άνθρωπο, το Α-ΛΟΓΟ (χωρίς λογική -νοημοσύνη) στοιχείο με την μορφή του κτήνους, το οποίο λειτουργεί αντανακλαστικά, όταν κυριαρχείται από τα πάθη και τα ένστικτα του, στοιχεία τα οποία τρέφονται από τον εγωισμό, τη φιλοδοξία, την υπεροψία, την μισαλλοδοξία, και την εικόνα του ανθρώπου ο οποίος αποπροσανατολισμένος ανάμεσα στα πάθη και την λογική χάνει τον προσανατολισμό στον σκοτεινό λαβύρινθο του υποσυνείδητου του. Αν κυριαρχήσουν τα κατώτερα ένστικτα και πάθη, τότε έρχεται στην επιφάνεια το λιοντάρι της Νεμέας , ο μινώταυρος με αποτέλεσμα να επικρατούν η αγριότητα και η καταστροφή της αναρρίχησης προς το μονοπάτι της αρετής.

Καταλυτική ανάγκη της διδαχής μιας τέτοιας αναπαράστασης της ένωσης των δυο φύσεων σηματοδοτεί την ανάγκη να εδραιωθεί η θέση του ανθρώπου στην φύση, να ερμηνευθεί ο κόσμος λογικά, και να καθυποταχτεί εν τέλει το άγνωστο. Για να το επιτύχουν αυτό οι αρχαίοι μας προγονοί, δημιούργησαν έναν κώδικα οπού τον φρουρούσαν κατά μίαν έννοια οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ, οι οποίοι αν και ήταν υποταγμένοι στην μοίρα και τις αδυναμίες των θνητών, δημιούργησαν τα πρότυπα που μας δείχνουν τον δρόμο προς της συμπαντική μας ολοκλήρωσης. Οδυσσέας Θησέας Περσέας Ηρακλής.

Έχουμε το προνόμιο να είμαστε Έλληνες, να κατέχουμε στα χέρια μας το κλειδί της γνώσεως, ερευνήστε μελετήστε τα πάντα, ανοίξτε την πόρτα της ψυχής σας στους Έλληνες θεούς και ήρωες μας αυτοί θα μας καθοδηγήσουν προς τον δρόμο της Αρετής. Τότε θα νοιώσετε ολοκληρωμένοι, τότε θα γίνετε ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *